Blog Layout

Tips voor bijstandsgerechtigden die weer (gedeeltelijk) aan het werk willen/ kunnen of gaan

info • jun. 08, 2022

Derde blog

Ten eerste De Bijstandsblogger is positief over het feit dat je weer aan het werk wilt.

Dat is echt heel goed van je.

Ook al is het voor een paar uur per week, ieder uurtje is meegenomen.

Misschien ken je iemand in je omgeving waar je nog iets voor kan doen.

Dan ben je toch weer even je huis uit. En ben je even bezig met andere dingen.


Als je betaald werk kan verrichten is dat natuurlijk helemaal echt super goed. Ik bedoel dan heb je dat geld zelfstandig verdiend. Dan hoeven ze je bij de gemeente je minder geld te geven. En daar zijn ze je echt dankbaar voor hoor. Misschien komt het niet altijd zo over. Daar weet de bijstandsblogger met 10 jaar parttime werken in de bijstand alles van. Maar ze zijn het wel, hoor.

Als je werk hebt gevonden zijn de volgende tips belangrijk.


Tip 1: Als je gaat werken en je hebt een contract geef het dan meteen door aan je klantbegeleider en aan je inkomensconsulent. En als je je eerste loonstrookje hebt van je werk ook.


Hoe sneller hoe beter, anders kan het echt gedoe gaan geven, en dat kan echt heel vervelend zijn.


Tip 2: Bel de gemeente ook even en leg uit dat je weer aan het werk gaat en voor hoeveel uur ongeveer. En hoeveel loon je krijgt per maand of per week. Of dat het om een eenmalige klus gaat.

 n vraag of je teruggebeld kan worden door je inkomensconsulent. Het kan natuurlijk zijn dat je de ene week bijvoorbeeld 4 uur werkt en de andere week 8 uur. Dat is niet erg, maar bespreek dit wel van tevoren goed met je inkomensconsulent. Dan kan het aangepast worden.


Tip 3: Geef als je geld hebt verdiend het meteen door aan de gemeente.


Tip 4: Misschien lukt betaald werken je nu nog niet omdat je bijvoorbeeld last hebt van je rug of omdat je andere klachten hebt. Of dat je alleen voor je kinderen moet zorgen of dat je veel stress hebt over andere dingen. En dat je je hier veel zorgen over maakt. Dat is ook zeker zeer goed te begrijpen. En een hele vervelende situatie. Blijf wel af en toe praten met je klantbegeleider. En als je er tegenop ziet. Vraag iemand om mee te gaan naar het gesprek. Of stuur eerst even een mailtje. De klantbegeleiders zijn er om jou te helpen. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar andere mensen die je in sommige situaties beter kunnen helpen.



En vooral geef niet op, ik weet dat het moeilijk is en soms echt onmogelijk lijkt. Daar weet de bijstandsblogger helaas alles van.

Maar je bent het echt waard. Iedereen is het waard. Je hebt niet gefaald. En je mag er zijn.

En je hebt er recht op dat mensen je helpen. Daar krijgen ze voor betaald.

Beste De Bijstandsblogger,

 

Ik wil dit blog graag beginnen met een brief aan mezelf.

Ik dacht aan de tijd voor dat jij er was. Aan de tijd voor De Bijstandsblogger, aan de tijd voor dat jij nodig was. Aan de tijd voor dat je het gevoel had dat jij je altijd moest verantwoorden.

 

Voordat je het gevoel had dat je je moest wapenen tegen vragen als: Ja maar hoe ben jij hier dan terecht gekomen? Weet je wel dat je eigenlijk gratis geld krijgt? Ja maar wij betalen hier belasting voor hoor. Of nog erger: dat je het geld van hardwerkende mensen afpakt.

 

Iedereen die zich heeft verdiept in de toeslagenaffaire weet dat het ook andersom kan zijn. De overheid kan ook het geld van hardwerkende onschuldige mensen kan afpakken. En hun ontnemen van hun rechten. De belastingdienst is in deze dus niet de beste leerling van de klas, maar een groot monster, die als je hem probeert te verslaan, onzichtbaar blijkt te zijn omdat je niet weet bij wie je moet zijn. Het ligt in ieder geval nooit aan de instantie, maar altijd aan de burger. Dus je moet morgen terugbellen of volgende week, of toch nog meer informatie toesturen waar geen antwoord op komt.

 

Ik zit zelf al 10 jaar aanvullend in de bijstand en ik wilde eigenlijk met een simpele zin zeggen dat ik er klaar mee was. Klaar met mij constant te moeten verantwoorden. Ik heb gewoon recht op een bijstandsuitkering. Net zoals iedereen daar recht op heeft. Punt uit, geen gezeik of gezeur verder. Maar op een bepaalde manier lukte dat nog niet, je wilde uitleggen dat het in jouw situatie toch wat ingewikkelder lag. Dat je hier niet "zo maar" was. Dat je niet niets deed. Sterker nog dat je eigenlijk een hele harde werker was.

 

Ik zal het proberen uit te leggen: veel mensen die niet in de bijstand zitten begrijpen misschien niet hoe dodelijk vermoeiend het is om in de bijstand te zitten. Dat je steeds moet aantonen dat je ergens recht op hebt. Dat de inkomensverrekening zo ingewikkeld is dat het voor schommelingen in je inkomen zorgt. Dat die schommelingen soms zo groot zijn dat je in een enkel geval je huur niet kan betalen. Dat je het gevoel hebt dat je nergens bij hoort en dat dat ook nog eens je eigen schuld is. Dat je tegelijkertijd weet dat het onzin is omdat je gewoon recht hebt op de bijstand. Dat je geen zwak of kwetsbaar persoon bent, maar dat het systeem wel maakt dat je je in een kwetsbare en zwakke positie bevindt. Dat je vindt dat het systeem en de bijstand erop gericht moeten zijn hoe je mensen sterker moet maken in plaats van zwakker en dat er daarin juist buiten de hokjes gedacht moet worden. En dat ik hierin met al mijn ervaring een steentje aan kan bijdragen. En dat je moet weten dat het nooit mijn hobby of carrièredoel is geweest om 10 jaar aanvullend in de bijstand te zitten. 

Dat is waarom dit blog er is, en dat is waarom ik de komende tijd wat dingen uit het leven van een bijstandsgerechtigde met jullie wil delen.

 

 

door info 24 jun., 2022
Vierde blog
door info 31 mei, 2022
Tweede blog
door info 19 mrt., 2021
Ik wil dit blog graag beginnen met een brief aan mezelf. Ik dacht aan de tijd voor dat jij er was. Aan de tijd voor De Bijstandsblogger, aan de tijd voor dat jij nodig was. Aan de tijd voor dat je het gevoel had dat jij je altijd moest verantwoorden. Voordat je het gevoel had dat je je moest wapenen tegen vragen als: Ja maar hoe ben jij hier dan terecht gekomen? Weet je wel dat je eigenlijk gratis geld krijgt? Ja maar wij betalen hier belasting voor hoor. Of nog erger: dat je het geld van hardwerkende mensen afpakt. Iedereen die zich heeft verdiept in de toeslagenaffaire weet dat het ook andersom kan zijn. De overheid kan ook het geld van hardwerkende onschuldige mensen kan afpakken. En hun ontnemen van hun rechten. De belastingdienst is in deze dus niet de beste leerling van de klas, maar een groot monster, die als je hem probeert te verslaan, onzichtbaar blijkt te zijn omdat je niet weet bij wie je moet zijn. Het ligt in ieder geval nooit aan de instantie, maar altijd aan de burger. Dus je moet morgen terugbellen of volgende week, of toch nog meer informatie toesturen waar geen antwoord op komt. Ik zit zelf al 10 jaar aanvullend in de bijstand en ik wilde eigenlijk met een simpele zin zeggen dat ik er klaar mee was. Klaar met mij constant te moeten verantwoorden. Ik heb gewoon recht op een bijstandsuitkering. Net zoals iedereen daar recht op heeft. Punt uit, geen gezeik of gezeur verder. Maar op een bepaalde manier lukte dat nog niet, je wilde uitleggen dat het in jouw situatie toch wat ingewikkelder lag. Dat je hier niet "zo maar" was. Dat je niet niets deed. Sterker nog dat je eigenlijk een hele harde werker was. Ik zal het proberen uit te leggen: veel mensen die niet in de bijstand zitten begrijpen misschien niet hoe dodelijk vermoeiend het is om in de bijstand te zitten. Dat je steeds moet aantonen dat je ergens recht op hebt. Dat de inkomensverrekening zo ingewikkeld is dat het voor schommelingen in je inkomen zorgt. Dat die schommelingen soms zo groot zijn dat je in een enkel geval je huur niet kan betalen. Dat je het gevoel hebt dat je nergens bij hoort en dat dat ook nog eens je eigen schuld is. Dat je tegelijkertijd weet dat het onzin is omdat je gewoon recht hebt op de bijstand. Dat je geen zwak of kwetsbaar persoon bent, maar dat het systeem wel maakt dat je je in een kwetsbare en zwakke positie bevindt. Dat je vindt dat het systeem en de bijstand erop gericht moeten zijn hoe je mensen sterker moet maken in plaats van zwakker en dat er daarin juist buiten de hokjes gedacht moet worden. En dat ik hierin met al mijn ervaring een steentje aan kan bijdragen. En dat je moet weten dat het nooit mijn hobby of carrièredoel is geweest om 10 jaar aanvullend in de bijstand te zitten. Dat is waarom dit blog er is, en dat is waarom ik de komende tijd wat dingen uit het leven van een bijstandsgerechtigde met jullie wil delen.
Share by: